Hoe hooi maken?


Hoe hooi maken? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Knip het hooi. Vroeger werd dit gedaan met een zeis maar tegenwoordig wordt het knippen van hooi meestal gedaan met een door een (of in sommige gevallen door paarden) tractor aangetrokken grasmaaier. Zorg ervoor dat je dit op het juiste moment doet. Wanneer het groei seizoen van start gaat en planten groen beginnen te worden, begint de energie van de planten zich om te zetten naar het produceren van zaadjes. Knip zo’n tien tot twintig procent van af van de bloei mogelijkheden van de vrucht zodat het hooi een maximum aan voedingswaarde behoudt. Hooi van gras kan soms iets later bijgeknipt worden. Dit verschilt per locatie maar zorg ervoor dat je het hooi aan het begin van de bloei oogst.

Probeer ook, indien mogelijk, te knippen in een periode van droogte. Het hooi moet een aantal na het knippen droog blijven.

Stap 2: Droog (gedeeltelijk) het hooi. De afgesneden planten blijven in het veld liggen om op zijn minst een halve dag en soms zelfs drie dagen na het snijden te drogen. (Het vers gesneden hooi zal niet volledig droog zijn totdat het op het zwad gedroogd is of in rijen geharkt is).

Stap 3: Droog het hooi op het zwad. Na het gedeeltelijk drogen van het hooi op de akker volgt het op het zwad drogen of het harken van het hooi in rijen. De hark met zijafleg wordt gebruikt voor het op het zwad drogen. Dit apparaat wordt door een tractor of door een paard aangetrokken en is speciaal voor het op zwad leggen ontworpen. Het apparaat veegt de stelen in nette rijen waarbij de bladeren naar binnen en de stelen naar buiten komen te liggen zodat de stelen gelijkmatig drogen.
Het hooi moet na het op het zwad drogen volledig droog zijn voordat deze tot balen wordt verwerkt en opgestapeld worden. Verzamel om er zeker van te zijn dat het volledig opgedroogd is een aantal stelen en verbuig deze totdat deze openbreken. Controleer of het midden van de stengels droog is.

Stap 4: Verwerk het hooi tot balen en stapel deze op. Het verwerken van hooi tot balen en het opstapelen van deze balen terwijl deze nog nat is, is zoals het gezegde “maak hooi zolang de zon nog schijnt” geen goed idee. Nat hooi zorgt er namelijk voor dat deze gaat schimmelen of rotten waardoor het vee waarvoor het hooi bedoeld is, het hooi weigert om te eten. Nat hooi kan ook spontaan uit elkaar knallen. Zorg er dus voor dat het hooi volledig droog is voordat je deze tot balen hooi verwerkt en opstapelt.

De meest effectieve manier om hooi tot balen te verwerken is door met een truck door het veld met heen te rijden terwijl verschillende hulpkrachten hooivorken gebruiken om het hooi op de laadruimte van de truck te harken. Laat, om het extra gemakkelijk te maken, touwen over de laadruimte heen zakken voordat je het hooi inlaadt. Wanneer de laadruimte vol zit met hooi, kun je simpelweg de uiteinden van de touwen aan elkaar knopen om hooi balen te maken. (Je kunt de touw en strakker trekken door een uiteinde aan een stilstaand object vast te knopen en dan de truck gebruiken om het touw strak te trekken. Vaak worden op boerderijen professionele balenpersmachines gebruikt maar de kostprijs van deze machines maakt het investering in zo’n machine alleen de moeite waard als je een grote oogst hebt. Je kunt hooi buiten opstapelen zolang je een waterbestendige laag over deze plaatst.Plaats een reactie