Hoe een hoek berekenen?


Hoe een hoek berekenen? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Leer bepaalde hoeken te herkennen door slechts naar deze te kijken. Bijvoorbeeld, als een hoek een rechte lijn is, dan moet je meteen kunnen herkennen dat de hoek 180 graden is. Dit is een liggende hoek. Als de hoek lijkt op een hoek van een blad print papier of van de hoek van een vierkant, dan is het gemakkelijk te stellen dat de hoek hier 90 graden is – de helft van 180. Dit is rechte hoek.

Er zijn nog twee andere soorten hoeken. Hoeken die kleiner zijn dan 90 graden – dit is de hoek gevormd door een hoek van een vierkant – zijn scherpe hoeken. Hoeken die groter zijn dan 90 graden zijn stompe hoeken. Het kunnen herkennen van deze hoeken op èèn oogopslag is de snelste manier om het aantal graden in deze hoeken te bepalen.

Stap 2: Gebruik een gradenboog voor hoeken die niet per direct te herkennen zijn. De onderkant van de gradenboog heeft een liggende hoek of lijn, en een lijn of stip om het midden aan te geven. Meet de rechte rand en de middenstip af met de hoek die je wilt opmeten. Zorg ervoor om een stip te zetten waar beide lijnen in je hoek kruisen.

Stap 3: Lees de resultaten af. Als alles goed afgemeten is, dan wijst een deel van je hoek naar de ronde rand van je gradenboog. Deze kan zelfs buiten je gradenboog vallen. Op de ronde rand van je gradenboog staan veel nummers weergegeven en deze rand kan net als een liniaal afgelezen worden. Op welk nummer komt jouw lijn te liggen? Dit is het aantal graden van jouw hoek.

Stap 4 Controleer nogmaals om er zeker van te zijn dat het juiste nummer afleest. Afhankelijk vanaf welke kant de hoek wijst, kun je of de juiste hoek aflezen of je leest de zuster hoek af, welke 180 graden min de jouw gezochte hoek is.

Een gemakkelijke manier om te controleren of je je gradenboog op de juiste manier afleest is het bepalen of je hoek een scherpe of een stompe hoek is. Als jouw hoek scherp is en je leest een nummer af dat groter is dan 90, dan lees je verkeerd af. Hetzelfde geldt als jouw hoek stomp is en je leest een nummer af dat kleiner is dan 90.Plaats een reactie