Hoe een draadloos netwerk instellen?


Hoe een draadloos netwerk instellen? Wij zochten het voor je uit:

Instelleren van het draadloze netwerk

Stap 1 Bepaal uw behoeften. Maak een lijst van alle apparaten die nodig zijn voor het maken van het netwerk. Dit omvat draadloze routers, draadloze netwerkadapters en aansluitpunten, switches of hubs, kabel modems, draadloze LAN-kaarten voor desktop pc’s en laptops, antennes, versterkers, firewall, draadloze bridges en kabels. De drie meest gebruikte types van draadloos netwerk technologie zijn 802.11a, 802.11b en 802.11g. Alle apparatuur die u koopt moet tenminste een van deze technologieën ondersteunen, bij voorkeur 802.11g, de best presterende standaard van de drie. Wat van de basisapparatuur, die u nodig heeft voor het opzetten van een draadloos netwerk en het delen van de internetverbinding door alle aangesloten computers, is een breedband modem (kabel of DSL), een draadloze router, draadloze LAN-kaarten voor alle desktop pc’s, laptops en/of draadloos netwerk adapter(s) (aansluitpunten).

Stap 2 Verbind uw breedband modem met de draadloze router. U kunt het modem met de router verbinden door middel van een kabel (Ethernet of CAT5).

Stap 3 Verbind de draadloze router met de computers. Als uw computers zijn voorzien van draadloze LAN-kaarten, kunt u ze instellen om rechtstreeks te communiceren met de draadloze router. Als u niet beschikt over draadloze LAN-kaarten, hebt u voor elke computer een draadloze netwerkadapter nodig. In dat geval zal de router communiceren met de draadloze netwerkadapter(s), die weer met de computer worden verbonden. USB netwerkadapters worden aanbevolen. Deze kunnen op computers worden aangesloten via een USB poort. Andere adapters hebben een ethernet kabel nodig.

Stap 4 Verbind alle computers in het netwerk met elkaar. Nogmaals, als uw computers beschikken over draadloze LAN-kaarten, kunt u ze rechtstreeks met elkaar verbinden. Echter, als ze niet zijn uitgerust met draadloze LAN-kaarten, heeft u een draadloze netwerkadapter nodig voor elke computer. In deze gevallen kan de netwerkadapter (bij voorkeur een die een USB aansluiting heeft) met elke computer worden verbonden en de antenne kan worden gebruikt voor het verzenden van de draadloze signalen.

Het configureren van alle apparaten en computers

Stap 1 Configureer de draadloze router. Dit kunt u doen door de draadloze router te verbinden met een computer. Meestal wordt een ethernetkabel bij een draadloos netwerk mee geleverd. Het ene uiteinde van de ethernetkabel moet worden aangesloten op een van de poorten van de draadloze router (met uitzondering van de poorten die als internet of WAN poort zijn aangeduid). Het andere uiteinde wordt verbonden met de LAN poort van de computer. Open uw browser en voer de admin URL in. Deze staat vermeld in de gebruikershandleiding van de router. Hier staat ook vermeld wat de inlognaam en wachtwoord is dat nodig is om toegang tot de router admin site te krijgen. Wanneer u bent ingelogd, volgt u de instructies voor het configureren van uw router en het opzetten van een SSID (een unieke naam voor het draadloze netwerk).

Stap 2 Configureer elke draadloze netwerkadapter die u gebruikt. Als u Windows XP hebt geïnstalleerd op uw computer, zal het systeem de netwerkadapter automatisch herkennen, zodra deze is aangesloten. In andere gevallen kan het nodig zijn om specifieke stuurprogramma’s te installeren. Zorg ervoor dat u een cd heeft met de stuurprogramma’s die bij de netwerkadapter horen. Vervolgens kunt u de installatie cd gebruiken om de adapter te configureren. De cd begeleidt u door het hele installatie proces.

Stap 3 Zorg ervoor dat het breedbandmodem is geconfigureerd voor het Internet. Als dit niet het geval is raadpleeg dan de gebruikershandleiding van het breedband modem voor het configuratie proces.

Stap 4 Nadat de netwerkapparaten zijn geconfigureerd, zal uw besturingssysteem een draadloos netwerk icoon in de statusbalk (aan de onderkant van het scherm) laten zien. Het proces voor het aansluiten van computers op een draadloos netwerk kan verschillen afhankelijk van het geïnstalleerde besturingssysteem. Raadpleeg de helpfunctie van uw besturingssysteem voor meer informatie. Hieronder wordt het verbindingsproces voor Windows XP (en de meeste andere Windows besturingssystemen) toegelicht.

Stap 5 Klik op de icoon voor draadloze netwerken. Een lijst van alle draadloze netwerken die beschikbaar zijn wordt weergegeven. Hier vindt u ook het draadloze netwerk dat u zelf heeft ingesteld. Zoek naar de SSID die u heeft ingevoerd bij het opzetten van de draadloze router. Als het netwerk niet wordt vermeld, ververs dan het scherm of start alle apparaten opnieuw.

Stap 6 Klik op “Verbinden” na het selecteren van het draadloze netwerk. Mogelijk wordt u gevraagd om een netwerk sleutel (een wachtwoord) voor toegang tot het draadloze netwerk. Deze sleutel is vereist voor alle gebruikers die verbinding maken met het draadloze netwerk.Plaats een reactie