Hoe een das knopen?


Hoe een das knopen? Wij zochten het voor je uit:

Er zijn verschillende manieren om een das te knopen, maar de meest bekende (en de mooiste) knopen zijn de ‘Windsor’-knopen.

Hier hebben we de Semi-Windsor al aangeleerd. Nu leren we de Windsor, een iets moeilijkere, maar ook mooiere knoop, omdat deze knoop meer in evenwicht is.

1. Om te beginnen hang je de das rond je nek. Je moet zorgen dat het dunnere uiteinde van de das aan je linkerkant hangt. Het dunnere einde moet tot ongeveer de helft van je buik komen (dit kan varieëren, afhankelijk van de das en van je lengte).

2. Vervolgens neem je het langere einde en leg je het diagonaal over het korte eind, zodat het lange eind aan je linkerkant zit.

3. Met je duim en wijsvinger van je rechterhand neem je ‘het kruispunt’ waar beide eindes elkaar kruisen stevig vast, zodat ze mooi op elkaar blijven liggen. Probeer dit ‘kruispunt’ redelijk hoog te leggen, maar zorg wel voor wat ruimte, zodat het verder knopen van de das niet te moeilijk wordt. Ongeveer 5cm tussen de knoop en je hals lijkt me een goede afstand.

4. Met je linkerhand neem je het lange eind van de das en brengt het naar achter. Je duwt het lange eind tussen je das en de kraag van je hemd door. Je blijft links van de knoop. Als er een stukje door is, breng je je linkerhand naar voor en trek je het lange eind naar voor.

5. Je pakt het lange eind (dat dus nog steeds aan je linkerkant hangt) met je linkerhand vast en duwt het achter de knoop door naar je rechterkant.

6. Nu pak je met je linkerhand de knoop vast tussen duim en wijsvinger. Je pakt de volledige knoop vast, dus ook het gedeelte van het lange eind dat je net achterdoor naar rechts hebt gebracht.

7. Nu doe je aan de rechterkant ongeveer hetzelfde als wat je in stap 4 aan de linkerkant hebt gedaan. Het lange eind van de das zit nu aan de achterkant. Je brengt dit naar voor en duwt het lange eind tussen de das en de kraag van je hemd door terug naar achter. Als het eenmaal een beetje er door zit, ga je met je rechterhand onderin en trek je het lange eind door. Als alles goed is gegaan, zit het lange eind van de das nu achterstevoren.

8. Je houdt nog steeds met je linker duim en wijsvinger de knoop vast en met je rechterhand breng je nu het lange eind voor de knoop door naar je linkerkant. Het lange einde moet nu over je linkerhand heen liggen.

9. Je blijft met links de knoop vasthouden en met je rechterhand ga je weer onderdoor en je neemt het lange einde vast. Nu breng je het lange einde naar het midden achter de knoop en duw je de das door de ruimte die er is tussen de knoop en je hals. Als je de das een klein stukje door die ruimte hebt kunnen duwen, ga je met je rechterhand terug voor de knoop en trek je het langste eind door naar voren.

10. Nu maak je met je wijsvinger van je linkerhand een beetje ruimte tussen de knoop en het stuk van de das dat over de knoop ligt, zoals je in stap 8 hebt gedaan. Met je rechterhand duw je nu het langste eind door die ruimte heen. Als het lange eind er voor een stukje door zit, kan je weer lossen en met je rechterhand langs onder de das er volledig door trekken.

11. Trek de das mooi aan. Trek niet te hard, maar zorg wel dat alles stevig zit.

12. Doe de das mooi rond je hals door aan het korte eind (vanachter, waar niemand het kan zien) te trekken.

13. Je hebt nu een das met een Windsor knoop rond je hals! Proficiat.

De Windsor knoop is een iets moeilijkere knoop, maar met wat oefening moet dit zeker lukken. Probeer eerst de Semi-windsor een paar keer tot je die onder de knie hebt vooraleer je aan de Windsor knoop begint.Plaats een reactie