Hoe das knopen?


Hoe das knopen? Wij zochten het voor je uit:

Een das knopen ziet er vrij moeilijk uit, maar met wat oefening is het zo gepiept.

Er zijn verschillende manieren om een das te knopen, maar de meest bekende (en de mooiste) knopen zijn de ‘Windsor’-knopen.

Hier leg ik de Semi-Windsor uit. We zullen stap voor stap overlopen hoe je deze knoop kan aanleren.

1. Om te beginnen hang je de das rond je nek. Je moet zorgen dat het dunnere uiteinde van de das aan je linkerkant hangt. Het dunnere einde moet tot ongeveer de helft van je buik komen (dit kan varieƫren, afhankelijk van de das en van je lengte).

2. Vervolgens neem je het langere einde en leg je het diagonaal over het korte eind, zodat het lange eind aan je linkerkant zit.

3. Met je duim en wijsvinger van je linkerhand neem je ‘het kruispunt’ waar beide eindes elkaar kruisen stevig vast, zodat ze mooi op elkaar blijven liggen. Probeer dit ‘kruispunt’ redelijk hoog te leggen, maar zorg wel voor wat ruimte, zodat het verder knopen van de das niet te moeilijk wordt. Ongeveer 5cm tussen de knoop en je hals lijkt me een goede afstand. Met je rechterhand neem je het langste eind vast onder de das door. Je trekt het langste einde onder de knoop door terug naar je rechterkant.

4. Met je linkerhand blijf je de knoop vasthouden en met je rechterhand gooi je het lange einde voor de knoop door terug naar de linkerkant. Het lange einde gaat nu over je linkerhand heen.

5. Je blijft met links de knoop vasthouden en met je rechterhand ga je weer onderdoor en je neemt het lange einde vast. Nu breng je het lange einde naar het midden achter de knoop en duw je de das door de ruimte die er is tussen de knoop en je hals. Als je de das een klein stukje door die ruimte hebt kunnen duwen, ga je met je rechterhand terug voor de knoop en trek je het langste eind door naar voren. Niet te hard trekken, gewoon zorgen dat het langste einde van de das volledig aan de voorkant zit.

6. Nu maak je met je wijsvinger van je linkerhand een beetje ruimte tussen de knoop en het stuk van de das dat over de das ligt, zoals je in stap 4 hebt gedaan. Met je rechterhand duw je nu het langste eind door die ruimte heen. Als het lange eind er voor een stukje door zit, kan je weer lossen en met je rechterhand langs onder de das er volledig door trekken.

7. Trek de das mooi aan. Trek niet te hard, maar zorg wel dat alles stevig zit.

8. Doe de das mooi rond je hals door aan het korte eind (vanachter, waar niemand het kan zien) te trekken.

9. Je hebt nu een das met een Semi-Windsor knoop rond je hals! Proficiat.

Het is vrij logisch als dit niet van de eerste keert lukt. Het mooi knopen van een das is iets wat oefening en ervaring nodig heeft. Hoe meer je het probeert, hoe mooier je knopen uiteindelijk gaan worden.1 Reactie

    Plaats een reactie