Hoe maak je een cake?


Cake maken is redelijk simpel. Als je de basis eenmaal goed weet kun je zelf gaan experimenteren. Dat is het leukste van cake. Verras je gasten en jezelf. Gebruik het als activiteit op kinderfeestjes.

Hier eerst het recept voor de basis. Aan het einde zal ik je nog mogelijke variaties geven.

Wat je nodig hebt zijn ten eerste je ingredienten:

Bloem, suiker, (zachte) boter en eieren, vanille suiker.

Ten tweede het je het volgende kookgerei nodig:

Een kom, voor het beslag in te maken.
een mixer om … je snapt het al je beslag te mixen.
Een cakeblik zodat je een cake in de vorm die je wenst.

Er zijn verschillende soorten cakevormen. Rechthoekige in verschillende maten,
ronde, vierkante.

Het laatste niet onbelangrijke ding wat je nodig hebt is een oven en ovenwanten.

Verwarm alvast de oven al vast voor op 180 graden. Het maken van een cake neem niet veel tijd in beslag.

Het maken van de cake:

Bij de cake hou je de volgende waarden in het oog: Van alle ingredienten (behalve de vanille suiker) houdt je hetzelfde gewicht aan. Het is heel handig te onthouden, zou kun je ten alle tijden een cake bakken en heb je er geen recept meer bij nodig.

Voor 1 cake gebruik je ongeveer 150 gram van alles. Voor de eieren betekent dit 3 eieren. Afhankelijk natuurlijk van de grootte.

Belangrijk!
Om een goede cake te maken, mix je eerst de suiker en de boter. Dit doe je tot het geheel wittig kleurt. De suiker versmelt zich met de boter.

Voeg daarna 1voor 1 de eieren toe. Je mixt het ei helemaal door het beslag voor je de volgende erbij doet.

Voeg daarna je vanille suiker toe. Dit geeft een extra smaak aan je cake. Je kunt ook citroenrasp gebruiken.

Vervolgens komt de bloem erbij. Zorg ervoor dat je hem eerst gezeefd hebt. Dit verminderd de kans op klontjes in je beslag. Mix tot je een mooi egaal beslag hebt.

Maak dan je blik startklaar. Je smeert hem in met een dun laagje boter. Hierna doe je een beetje bloem in je blik en schudt je dit door het blik zodat alle boter is bedekt met een laagje bloem. Zo laat de cake beter los als hij gebakken is.

Giet nu het beslag in het blik. Met de pottenlikker kun je al het beslag gebruiken. Strijk dan de cake glad.

Zet de cake, op een rooster, voor 30 tot 40 minuutjes in de oven. Kom af en toe bij hem kijken.
Hij kleurt mooi bruin als hij klaar is. Om zeker te weten dat hij goed is neem je een mes en steek je die tot het midden van de cake. Trek het mes er weer uit om te zien of er rauw deeg aan hangt. Is dit niet het geval dan is de cake klaar.

Zet de cake op een rooster buiten de oven om af te koelen.

Variaties:

Je kunt gemakkelijk chocoladecake maken door een beetje cacao poeder toe te voegen. Neem hier ongeveer 20 gram voor (net hoe sterk je de cake wil). Je kunt ook het beslag in twee delen doen, waarbij je in het ene deel cacao peder doet en bij het andere niet. Dan het beslag op elkaar leggen in het blik. Zo krijg je een moeie twee kleuren cake.

Ook kun je vruchten in je beslag doen. Bijvoorbeeld appel met kaneel. Kersen met likeur. Met rozijnen en banaan. Maar ook gewaagde combinaties; aarbeien met bascillicum, of stukjes chocolade met chilipeper. Of experimenteer zelf.
Maak kleine cupcakjes en maak van ieder cupcakje een verrassing.

Ook kun je gemakkelijk een frosting op de cake maken. Zo`n dof suikerlaagje op de cake. De basis hiervoor is bloemsuiker en vruchten sap. Neem een kommetje, doe hier de bloem suiker in. Voeg nu in kleine beetjes vruchtensap toe. Tussendoor roer je goed. Het mixje moet stroperig zijn. Daarna kun je het op de cake of cakjes smeren. Eventueel kun je er nog versiering nu opplakken. Naar een paar minuten droogt het bloemsuiker mixje en wordt hard.

Ik hoop dat je nu genoeg ideeen en moed hebt om aan de slag te gaan

Veel Plezier.3 Reacties

  1. Mirella says:

    Hoeveel vanille suiker?Dat staat er niet bij!

  2. Mirella says:

    Nog 1 puntje,Moet het geen zelfrijzend bakmeel zijn ipv bloem?Anders blijft je cake zo klein!

  3. fariane says:

    Ik heb 3 zakjes vanille suiker van 8 gram erin gezet, heb dan wel normale tarwe bloen erin gezet de eerste 30 min op 180 graden en 20 min op 140 a 150 graden. Cake was heerrlijk

Plaats een reactie