Hoe zaag je een dikke tak af van een boom?


boom

Bij het afzagen van een dikke tak aan een boom moet je met een paar zaken rekening houden waar veel mensen zichzelf in vergissen en de boom zo kapot maken. Wanneer je een grote tak wil afzagen van een boom (bvb. een tak die in de weg hangt of afgestorven is) is het belangrijk om indien mogelijk te zagen met een electrische of motor kettingzaag.
Eenmaal je de tak gaat afzagen zijn er drie stappen die je moet volgen.

Stap 1 : Ongeveer 20 – 30 cm van de stam weg, zaag je onderaan de tak een inkeping. Zorg ervoor dat deze inkeping diep genoeg is (Afhankelijk van de dikte van de tak die je wil afzagen) maar ook niet te ver inzagen !

Stap 2 : Nadat je de inkeping gemaakt hebt zaag je de tak volledig af ongeveer 5 – 10 cm naast de inkeping. ( Je zaagt dus voorbij de inkeping en niet ervoor) Zorg ervoor wanneer je de tak afzaagt dat je niet aan de onderkant van de tak begint te zagen maar dus langs boven.

Stap 3 : Zaag nadat de tak afgezaagd is de stomp die overblijft af.

Er is natuurlijk een goede reden waarom deze manier wordt toegepast. Wanneer je de tak in 1 keer zou afzagen tot tegen de stam komt het volledige gewicht van de tak naar beneden en kan de tak inscheuren. Dat wil zeggen dat de tak letterlijk zijn schors,vaatbundels en vezels tot in de stam er uit trekt. Voor je het weet kan je met een gigantische en meestal onherstelbare wonde zitten bij de boom.Plaats een reactie