Hoe ramen wassen?


Kent u het vreselijk gevoel ook , nadat u uren heeft gespendeerd aan het reinigen van uw geliefkoosde raamstructuur dat je uiteindelijk precies niets hebt gedaan….omdat de zonnestralen je de kleinste details van je kuiswerk terug naar boven laten komen in de vorm van strepen?
Wel, ik ook heb er jaren aan gespendeerd. Doch eigenlijk zeer simpel om dit euvel te voorkomen.

Het klassieke Oma trucje van de ramen te reinigen met krantenpapier helpt ook tegen strepen maar door het vrijkomen van de inkt, zijn je handen ( en als je zeer onhandig bent zoals ik) en kleren zwart.

Neen, mijn vijf ingrediënten zijn :

1) het grootste vuil met spons of tuinslang wegspuiten. Voor de hand liggend, als het echt lang geleden is, dit een paar keer herhalen.

2) gebruik altijd proper warm water; ramen reinigen met bevuild water is belanden in een vicieuze cirkel waarmee je geen stap verder komt. Zeker als de ramen en / of spiegels opdrogen zul je zeker merken dat er terug vuil en strepen opstaan. Gebruik kleine emmertjes. ‘t Is onnodig ganse emmers van 5 liter te gebruiken. Zo zijn de voorstanders van Groen! ook gelukkig, we houden rekening met het milieu.

3) voeg altijd in je emmertje water ammoniak of azijn toe. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar ammoniak, ik ben van mening dat dit nog beter ontvet als azijn. Het enige nadeel zijn de dampen die soms vrijkomen en die op je adem pakken. ‘t is absoluut geen aanrader om is boven de emmer te gaan hangen, tenzij je de net verorberde maaltijd ut je maag wil krijgen. Ook als de emmer en je doek enige tijd hebben stilgestaan, toch oppassen voor de dampen die vrijkomen.

4) gebruik een doek van het merk Vileda, het “roze type”. Deze zijn speciaal ontworpen om glaswerk te reinigen. Samen met de ammoniak vormt dit duo een sterk geheel. Doekjes van Vileda zijn wel prijselijk, maar het is zeker en vast een goeie investering.

5) om op te blinken en te drogen, gebruik een Microvezel doek : Ook simpel aan te kopen bij uw plaatselijke supermarkt of drogist. De structuur zorgt ervoor dat het strepen voorkomt. Voor vele ruitenwassers is dit hun geheime ingredient.

Let wel, als Vileda of micro-vezeldoek vuil zijn, kun je ze wassen maar was ze NOOIT MET WASVERZACHTER; deze laatste maakt beide doeken kapot!!!

Voila, hierbij 5 simpele zaken die u en uw medegezel veel ellende, gevloek en wederzijdse commentaar kunnen besparen….en eens je het onder knie hebt en je de vreugde van het “streeploos” ramen reinigen te pakken hebt, kun je een onkost uit je budget schrappen, met alle respect voor alle glazenwassers, maar ze zijn pot vol koffie enorm duur….

Veel veegplezier!!!1 Reactie

 1. poppymieke says:

  Ik doe dat anders :
  ik spuit rechtsreeks ruitenkuiser op het raam ( onverdund)
  ik poest de ruit met een spons
  trek af met een klein aftrekkertje
  en wrijf er dan redelijk intesnief over met een versleten keukenhanddoek of met keukenrol

  Nooit geen strepen 😉

Plaats een reactie