Hoe een Senseo ontkalken?


Hoe een Senseo ontkalken?

Het ontkalken van de Senseo doet u als volgt:

Gebruik een ontkalker op basis van citroenzuur (bijvoorbeeld HG-ontkalker, o.a. verkrijgbaar bij huishoudspeciaalzaken en bouwmarkten). Vul het waterreservoir tot de MAX-aanduiding met ontkalker en water volgens de instructies op de verpakking van de ontkalker en druk vervolgens op de aan/uitknop. De machine is klaar voor gebruik wanneer het lampje continue blijft branden.

Plaats de 1-kops padhouder in de machine, bij voorkeur met een gebruikte coffee pad en sluit het deksel zorgvuldig. Wij raden aan een gebruikte coffee pad te gebruiken als ‘filter’ om te voorkomen dat het gaatje in de padhouder tijdens het ontkalken verstopt raakt door kalkresten.

Plaats een kom met een inhoud van minimaal 1500 ml onder het koffie-uitstroomgedeelte om het ontkalkermengsel op te vangen. Druk op de knop voor 2 kopjes en laat de machine werken. Herhaal dit totdat het waterreservoir leeg is. Ontkalk de Senseo koffiemachine nooit met een geopend deksel. Het deksel dient volledig vergrendeld te zijn.

Herhaal de voorgaande stappen nogmaals met een nieuw mengsel van ontkalker en water. Leeg het waterreservoir zodat er geen resten ontkalker meer in zitten. Spoel de machine minimaal drie keer volledig door met schoon water. Vul het waterreservoir niet met het gebruikte hete water van de voorgaande spoelbeurt. Maak de padhouder na het ontkalken schoon om verstopping te voorkomen.

Reinig ook apart de losse onderdelen in heet water, met eventueel wat afwasmiddel.24 Reacties

 1. Kees Hansma says:

  gebruik een waterontharder!

 2. van desel says:

  Ik ontkakte de senseo met het citroenachtig speciaal zakje spoelde zeker 4 maal met zuiver water , dan zetten ik een pad om koffie te drinken die smerige smaak was nog niet weg ??????

 3. Van Dessel says:

  Heb gelezen dat er nog personen zijn die meerdere dagen die smerige smaak kregen van het product zoals ik , ja wat deed ik ? wel met 40 liters ja misschien wel 50 liters zuiver water spoelen , de vuile smaak weg maar er zit een klein rood lampje op het toestel CALKLAMPJE dat ding blijft branden , kijk eens op een ander programma van klachten er niet zijn over dat lampje , sommigen zeggen stekker uit te trekken – anderen duw lang op dat of dat knopje en alles ok wel een specialist van PHILPS mag die ellende komen oplossen anderen zeggen bel 0800-230076 , zal ik morgen doen en dan eindelijk gedaan nieuw apparaat 5 maand oud werkte perfect , bij het ontkalken begon de ellende met dat lampje ( terug 40 liters water ) doorspoelen niet te geloven !

 4. Miranda says:

  http://www.philips.nl/c/koffiezetters-en-waterkokers/viva-cafe-deep-black-hd7825_60/prd/nl/?t=support#rdy

  Je kunt de stappen ook doorlopen met alleen water. Het kost je een half uur en heel veel water, maar uiteindelijk gaat dat lampje wel uit!

 5. gerrie says:

  dat rood lampje blijft maar branden

 6. Ronnie64 says:

  Heb dit senseo-apparaat nu een jaartje en sinds december vorig jaar blijft dat ontkalklampje constant branden. Blijven ontkalken helpt geen ene moer. Sinds een weekje begint het apparaat spontaan na 2 seconden pompen uit te vallen. Ik moet hem opnieuw aanzetten en erbij blijven staan om een kopje koffie tot gewenst niveau te brengen. Soms lukt dat in één keer, het is aftellen tot het helemaal niets meer doet en dat na een jaar tijd. Steeds vaker valt hij tijdens het pompen uit en ondertussen blijft dat ontkalklampje maar eindeloos branden. Conclusie: Apparaatuur van tegenwoordig is geen lang leven beschoren. Steeds meer toeters en bellen om ons gemak te dienen eist z’n tol. Kwaliteit bestaat niet meer en repareren is vaak duurder dan het apparaat zelf. Gemak dient de mens, en dus kopen we een nieuwe…het word er voor het milieu ook niet beter op. Wanneer staat kwaliteit weer boven kwantiteit?

 7. Ronnie64 says:

  Overigens dit is mijn tweede Senseo, de eerste heeft het bijna 6 jaar volgehouden en ik ben een verslaafde koffiedrinker. Ik denk dat ik maar weer terugga naar het oude vertrouwde oploskoffie via de fluitketelmethode, nooit geen last meer van ontkalken, haperende pompjes en continue brandende lampjes. Wat dat betreft kun je zeggen dat ‘vroegah’ wel degelijk beter was.

 8. Ronnie64 says:

  Goed nieuws, er was niets mis met het apparaat. Ik heb de koffiepadhouder eens grondig schoongemaakt en wat blijkt? Kalklampje is uit en het apparaat stopt niet meer na 2 seconden of zet geen halve bakken koffie meer, alles weer als vanouds. Dus misschien een terechte tip om de houder eens grondig schoon te maken, als deze niet goed doorloopt krijg je dus ook problemen.

 9. Peter says:

  Tijdens het ontkalken moet het apparaat steeds aan blijven staan.
  Dus niet uitschakelen als je het reservoir eraf haalt om het opnieuw te vullen. Het staat in de gebruiksaanwijzing, maar het valt niet op bij het doorlezen ervan.

 10. R.werner says:

  Mijn sensor heeft ook het probleem met het oervervelende kalklampje! Is er inmiddels al bij iemand een antwoord op gekomen?

 11. Veke says:

  Ik weet het! Dat stomme kalklampje moet je resetten, heb het ook net nog gedaan en ook met de tip van iemand anders en het werkt! Je senseo moet gewoon uitstaan, je drukt het lampje van 1 kopje in en je blijft indrukken, ondertussen trek je de stekker uit (nog steeds lampje ingedrukt houden) dan stekker er weer in, dan zie je het grote lampje in het midden flikkeren, dan knop loslaten en voilà… Dat stomme kalklampje brandt niet meer! Hoeraaaaa

 12. Hendrik says:

  Ik heb nog een Senseomachine van de eerste generatie. Hij is dus meer dan 10 jaar oud. Dagelijks gebruik ik die om 1 tot maximum 4 tassen te zetten.
  Ik denk dat hij de geest gegeven heeft. Als ik nu een tas zet, wordt er maar een halve tas gemaakt. Ik denk niet dat het kalkproblemen zijn maar dat de machine gewoon versleten is.

 13. Philippe says:

  Heb het reservoir zoals omschreven gevuld met mix water en ontkalker , grote tas geplaatst , oude pad geplaatst toestel laten opwarmen en zoals in de grbuiksaanwijzing staat ,als het water warm is gelijktijdig op knop één tas en twee tassen gedrukt .als het reservoir leeg was met zuiver water gevuld (zonder toestel uit te schakelen ) deze handeling 4 maal gedaan , lampje uit en geen vieze smaak ( tweemaal gebrukte pad geplaatst ) zo komen er geen kalkbrokjes in de padhouder terecht

 14. Van Dessel . says:

  Ronnie64 gij werkelijk een mens met geduld , al eens gezien op de afbeeldingen hoeveel types er zijn ? ( niet te geloven ) ik kocht een nieuwe en het lampje brande al na 5 weken terug winkel binnen en de fameuze fabriek repareerde hem gelukkig niks betalen enkele maanden later lampje aan , ik spoelde met dat duur zakje 0-dan het product HG weeral O- ik dacht urine ingieten dan zeker ( ROMMEL ) ik laat het lampje branden zolang hij zal werken en schroothoop , nu kreeg ik een senseo van een vrouw ze ging naar een home , daar staat weeral geen lampje???? als die kapot is schroothoop als zo een fameuze fabriek iets maakt wel meer betalen dan voor goede toestellen en geen rommel , zijn er beter en duurdere merken , ik zal eens kijken en er een kopen dan .

 15. Jennie says:

  Het lampje ging branden dat ik moest ontkalken Heb van die speciale zakjes voor senseo om te ontkalken. Heb het gedaan precies zoals op de website staat geschreven. Maar nu blijft mijn lampje branden .Wat moet ik daar aan doen ? Vriendelijke Groet van Jennie

 16. Jennie says:

  Heb het antwoord van Veke geprobeerd en jaaa het rode lampje is uit Bedankt voor de Tip

 17. Van Dessel . says:

  Ik heb als eens gemeld dat ik een nieuwe senseo gekocht had met dat klein onnozel rood lampje geweldig lang duurde het niet of ik kon hem buiten zetten groot huisvuil , in mijn buurt ben ik eens oudere mensen gaan depaneren een mazoetkachel , op een kast stond een senseo gebruikt ge die ? neen hoe oud is hij ? het rood lampje is er niet maar zal wel eens moeten ontkalken wat zal het nu worden ik denk dat er peperdure op de markt zijn maar in veel winkels zeggen ze ” wij hebben alleen senseo ” zo een firma met al die rommel op de markt niet te geloven .

 18. Erik says:

  Bedankt Veke, het werkt inderdaad.

 19. Geer says:

  Voor het ontkalken van een Senseo gewone azijn gebruiken. Kost ‘n paar centen en werkt net zo goed

 20. kerstin says:

  Jawel, hoor, Veke heeft gelijk! Het werkt!

 21. Ad says:

  Bedankt Veke, mijn lampje (van de SENSEO)is uit gegaan.

 22. fipm says:

  nou heb de tip van Veke gebruikt maar lampje blijft branden en ik kan niet 1 kopje zetten hij blijft maar doorlopen

 23. Jeannine says:

  Ik heb de tip van Veke geprobeerd en eindelijk,na blijven ontkalken is het lampje uit.Bedankt Veke!

 24. peter says:

  gooi meteen weg, Senseo koffie is grote zooi.
  zit maar 3% koffie in de rest DSM!

Plaats een reactie