Hoe een businessplan maken?


Volg onderstaande stappen om je businessplan te maken en je neemt een goede start.

Stap 1. De persoonlijke gegevens van de oprichter(s)

Hieronder plaats je je personalia, de gezins- en inkomenssituatie, financiële verplichtingen, opleiding(en) en ervaring, de motivatie voor het opstarten van je eigen zaak, … Besteed de nodige aandacht aan de motivatie. De motivatie heeft een grote invloed wanneer je op zoek gaat naar investeerders.

Stap 2. De doelstelling van je zaak

Hier beschrijft u beknopt het doel van de onderneming. Gaat het om een een winkel, groothandel, …. en waarom start u met deze specifieke activiteit. Hebt u een nieuw product ontwikkeld of hebt u ervaring opgedaan in uw vorige job wat u ervaring en stimulans geeft om op eigen benen te staan?

Ook beschrijft u hier uw activiteit. Welk type product gaat u produceren of welk type handelszaak of winkel wilt u opzetten? Wat wordt de naam van uw zaak en waarom? Heeft het betekenis of is het iets wat gewoonweg goed klinkt. Start u de zaak in eigen beheer of gebruikt u de franchise formule. Indien u een franchise opstart spreek dan even met de franchisegever. Zij kunnen u perfect helpen in het opstarten van uw nieuwe zaak en het businessplan. Hun ervaringen en cijfers kan u makkelijk in uw plan integreren en biedt onderbouwing naar uw potentiële investeerders.

Stap 3. Juridische zaken

Hier dient u aandacht te schenken aan volgende dingen: rechtsvorm van de onderneming (eenmanszaak, bvba, nv, …), handelsnaam, vestiging- en overige vergunningen, aansprakelijkheden, verzekeringen, leveringsvoorwaarden, verkoopvoorwaarden, …

Stap 4. Commercieel plan

In het commercieel plan moet je uit de doeken doen hoe je verkopen en omzet zal genereren en waarom je denkt succesvol te zullen zijn. Misschien hebt je een gat in de markt gevonden, heb je een nieuw product ontwikkeld, …. . Uw potentiële investeerders zullen aan dit deel van het plan veel aandacht schenken. Als u aantoont in de mogelijkheid te zijn om hun investering te laten renderen, dan zullen ze financiële middelen ter beschikking te stellen.

Stap 5. Financieel plan

Hier beschrijft u de financiële aspecten van uw zaak. Wat koopt u aan voor welk bedrag en wat verkoopt u voor welk bedrag. Er wordt een balans gemaakt die aangeeft of u winstgevend bent ja dan neen. Dit zal de investeerder gebruiken om te zien of zijn/haar geld wat zal opbrengen en wat u van plan bent met het geld dat wordt geïnvesteerd.

Als je balans opmaakt van je uitgaven en inkomsten dan zullen de uitgaven gebaseerd zijn op reële waarden, maar de inkomsten daarentegen zal je moeten inschatten. Je zal moeten bepalen hoeveel je denkt te verkopen. Doe dit per dag, vervolgens per week, per maand en tenslotte per jaar. Een financieel plan vergt een balans voor de eerste 3 jaar.

Bonustip: ING stelt een softwarepakket gratis ter beschikking waarmee je een professioneel businessplan kan opstellen. Je kan dit pakket hier vinden.Plaats een reactie