Hoe cv opstellen?


Hoe cv opstellen? Wij zochten het voor je uit:

CV is de afkorting voor Curriculum Vitae. Letterlijk betekend dit levensloop. Een CV wordt gebruikt om in een simpel overzicht je persoonlijk gegevens, de gegevens van je opleiding, je werkervaringen en je extra vaardigheden uit te stallen. Op die manier kan iemand die je misschien wilt aanwerven, in één oogopslag zien wat voor vlees hij/zij in de kuip heeft.
Je CV is jouw visitekaartje en geeft onmiddellijk een eerste indruk weer. Zorg er dus steeds voor dat je CV netjes opgesteld is, dat er zeker geen schrijffouten in staan en dat het een beetje uit het oog springt.

Het eerste wat op je CV moet staan zijn je persoonsgegevens. Je naam, voornaam, geboortedatum, nationaliteit en geslacht zijn zaken die je hier zeker moet vermelden. Vergeet zeker je adres, telefoonnummer en e-mail adres niet, zodat men weet hoe men jou kan bereiken.

Vervolgens geeft je informatie over je opleiding. Zet hier een chronologische opsomming van de opleidingen die je gevolgd hebt. Vermeld duidelijk welke diploma’s je hebt behaald. Als je een thesis hebt geschreven, vermeld dit ook. Zeg ook de titel van je thesis en evt. een korte uitleg over wat het ging als de titel niet helemaal voor zichzelf spreekt. Ook buitenschoolse opleidingen waar je een attest van hebt behaalt kan je best vermelden.

Hierna komt je werkervaring. Hier schrijf je in welke bedrijven je al gewerkt hebt, in welke periode en wat je functie daar was. Als je nog geen echte werkervaring hebt, kan je verwijzen naar weekendwerk of vakantiejobs die je al gehad hebt. Als je stages hebt gedaan in het kader van je opleiding, mag je die hier ook steeds vermelden.

Als je kennis hebt van een aantal talen buiten je eigen moedertaal moet je die ook zeker vermelden. Het is niet noodzakelijk dat je 100% perfect deze taal beheerst. Vermeld gewoon welke talen je kent en in welke mate je ze beheerst (moedertaal – zeer goed – goed – redelijke kennis – kan zich behelpen – noties).

Tenslotte kan je nog extra informatie op je CV plaatsen. Als je hobby’s relevant kunnen zijn, vermeld deze dan hier. Als je kapitein van een ploeg was of je was lid van een presidium kan je dit ook hier aanhalen. Ook eventuele computerkennis kan je hier vermelden. Vergeet zeker niet te vermelden dat je een rijbewijs hebt (als je dat hebt natuurlijk) en evt. dat je eigen vervoer hebt. Je kan hier ook nog een paar positieve karaktereigenschappen aanhalen (maar overdrijf hier zeker niet mee).

Probeer je CV steeds te beperken tot maximaal 2 pagina’s.Plaats een reactie