Hoe azijn maken?


Hoe azijn maken? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1 Was de appels en verwijder het klokhuis. 2,5 kilo appelpulp zal neerkomen op ongeveer 1 liter sap. U kunt ook gebruik maken van verse appel cider.

Stap 2 Verbrijzel de appels en druk ze door een kaasdoek om sap te krijgen. U kunt gebruik maken van een cider pers om de appels te verbrijzelen en het sap in grotere hoeveelheden uit te persen.

Stap 3 Maak een starter door 1 zakje wijn gist aan 1 liter sap toe te voegen.

Stap 4 Giet de starter in een stenen kruik of een voor voedsel geschikte plastic emmer en voeg genoeg cider toe om 20 liter te maken.

Stap 5 Dek het af met een kaasdoek of leg het deksel losjes op de emmer.

Stap 6 Roer het mengsel dagelijks en zorg ervoor dat het rond de 15-25 °C blijft, en niet blootgesteld wordt aan direct zonlicht. Na een paar weken zal het mengsel naar azijn beginnen te ruiken.

Stap 7 Proef de azijn regelmatig tot de gewenste smaak is bereikt.

Stap 8 Filter azijn door verschillende lagen kaasdoek of een koffiefilter.

Stap 9 Pasteuriseer de azijn door het tot 60 °C te verhitten, maar laat het niet warmer dan 70 °C worden.

Stap 10 Giet de warme azijn in warme gesteriliseerde flessen.

Stap 11 Laat de azijn afkoelen en bewaar het bij kamertemperatuur buiten direct zonlicht.



Plaats een reactie