Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?


Wat is een aansprakelijkheidsverzekering? Wij zochten het voor je uit:

Dit een verzekering die u verzekert tegen het risico op aansprakelijkheid bij letsel- of zaakschade. Dit klinkt wel heel juridisch, het is eigenlijk een verzekering die uitkeert als jij schade aan iemand zijn spullen veroorzaakt of die persoon verwondt. Dit kan in het verkeer gebeuren als je auto rijdt, maar ook als je tijdens een potje voetbal per ongeluk een bal door een ruit trapt.

Voor wie geldt een verzekering tegen het risico van aansprakelijkheid?

In principe is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, maar wel als je een auto hebt gekocht en deze bestuurt, als je een jager bent of een kerncentrale hebt. In deze situaties is het risico dermate groot dat de wet een afdekking van het risico verplicht stelt.

Zijn kinderen ook verzekerd?

De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen hebben een standaard dekking voor de kinderen, vaak zelfs nog als ze studeren of bijvoorbeeld in het buitenland een stage lopen. Meestal is het kind tot zijn 27ste verzekerd. Als deze dekking maar tot 18 jaar gaat, moet het kind dat achttien wordt zichzelf verzekeren. Ouders kunnen natuurlijk ook een andere verzekering zoeken die wel kinderen langer in het pakket verzekert voor aansprakelijkheid.

Hoe zit het met aansprakelijkheid van honden en andere huisdieren?

Grappig: een hond of huisdier wordt in de wet gezien als een “zaak”. Als deze “zaak” schade aanricht bij anderen kan deze dus verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

Kosten variëren vaak op de dekkingssom (1,25 of 2,5 mln euro) en op de gezinssamenstelling. Hoe meer mensen onder een aansprakelijkheidsverzekering vallen, hoe meer premie er gerekend wordt. Voor een volwassene is een premie van €15 a €20 per jaar al mogelijk.

Wat zijn situaties waarin een aansprakelijkheidsverzekering uitkeert?

Dit is heel divers, het gaat er vooral om dat je zonder opzet schade veroorzaakt aan iets van iemand anders. Als je opzettelijk iets sloopt, wordt dit uiteraard niet vergoed door een verzekeraar. Maar stel dat je struikelt en je valt tegen een scooter die omvalt en wat krassen oploopt tijdens de val, dan is de kans groot dat jouw verzekeraar de schade van de scooter vergoedt.Plaats een reactie