Hoe trap maken?Hoe trap maken? Wij zochten het voor je uit:

Het trappenhuis ontwerpen

Stap 1: Bereken de totale hoogte van het trappenhuis. Plaats een plank van 5cm bij 10 cm op de verdieping en controleer of deze plank rechtstaat met een waterpas. Meet vanaf de bodem van de plank tot aan de grond.

Stap 2: Bereken de totale hoogte van de optreden. Deel de totale hoogte van de met 18.5 (18.5 cm is een gebruikelijke hoogte voor een traptrede). Rond het resultaat van deze deling omhoog naar het eerst volgende gehele getal om het aantal optreden van jouw trap te bepalen (Stel, de totale hoogte is 162.5 cm en je wilt deze delen door 18.4 cm dan krijg je als antwoord 8.8 wat afgerond neerkomt op 9. Dit is het aantal optreden die je nodig hebt in het trappenhuis.

Stap 3: Bereken de totale breedte van de aantreden. Houd er rekening mee dat wanneer je naar boven of beneden gaat de laatste stap of op de grond of op de verdiepingsvloer uitkomt dus je zult altijd één aantrede minder dan optreden nodig hebben. Daarom heb je in dit voorbeeld met 9 optreden slechts 8 aantreden nodig. Aangezien de standaard traptrede een lengte heeft van ongeveer 28 cm zullen we het getal 8 (het aantal traptreden) vermenigvuldigen met 28 (de breedte van onze trap) om ons een totale breedte van 224 cm.
Het leggen van de trap

Stap 1: Voordat je de kunt beginnen met het leggen van de traptreden tussen de trapbomen, zul je de exacte hoogte van de optreden moeten berekenen. Je hebt van te voren 18.5 cm gekozen om daarmee te bepalen dat je 9 optreden in je trappenhuis nodig hebt maar deze 18.5cm is niet de exacte hoogte van iedere optrede. Bepaal de exacte hoogte van elke optrede door de totale hoogte (162.5 cm) te delen door het aantal optreden (9). In dit geval komt de daadwerkelijke hoogte van de optreden neer op 18 cm, dus houd 18 cm aan.

Stap 2: Gebruik een vierkante liniaal om je traptreden uit te leggen in de trapbomen van 5 cm bij 30 cm. Markeer door de getallen aan de buitenkant van de liniaal te gebruiken de langere trap boom met een stukje tape op een hoogte van 28 cm en de kortere trap boom op een hoogte van 18 cm. Dit zijn jouw berekeningen voor de optreden en aantreden.

Stap 3 : Plaats het lange uiteinde van de liniaal vierkant naar het uiteinde van de plank toe en plaats de zijkant van de plank die naar je toe wijst op één lijn met de markeringen uit de vorige stap en trek een streep langs de omtrek van de liniaal vierkant.

Stap 4: Schuif de liniaal vierkant naar de bovenste markering toe, plaats de plank op één lijn met de vorige markeringen en trek weer een lijn langs de inkeping. Blijf doorgaan met het markeren en omhoog schuiven langs de lengte van de trapboom.

Het lossnijden van de trapbomen

Stap 1: Gebruik een cirkelzaag om nauwkeurig langs de gemarkeerde lijnen te zagen. Stop ruim voordat je de hoek van de gemarkeerde lijn bereikt en maak de snede af met een handzaag. (Als je helemaal tot de hoek doorgaat met de cirkelzaag dan gaat de zaag verder dan de lijn aangeeft waardoor de constructie van je trap zwakker wordt.

Stap 2: Probeer of de eerste trapboom goed op zijn plek past om te controleren of je berekeningen en metingen kloppen en gebruik deze trapboom als een sjabloon voor het markeren van de andere trapbomen.

De trap in elkaar zetten

Stap 1: Bevestig de trapbomen aan het dek met spijkers die in een schuine hoek met een hamer geslagen zijn of door deze in hangende steunbalken die aan het dek vastzitten te plaatsen.

Stap 2: Installeer de traptreden, beginnend aan de onderkant, met 10 cm lange spijkers of schroeven om deze te bevestigen.Plaats een reactie:


Plaats een reactie