Hoe presenteren?


Hoe presenteren? Wij zochten het voor je uit:

Tip 1: De voorbereiding. De eerste stap die je moet zetten om tot een groot publiek te spreken is natuurlijk om jezelf voor te bereiden en dat houdt in: Niet uitstellen! Het uitstellen van de voorbereiding leidt alleen maar tot meer stress waardoor je nerveuzer bent en dat is het laatste dat je nodig hebt of wilt. Zorg ervoor dat alles hebt dat je nodig zult hebben, of dit nou een PowerPoint presentatie, een speech of een andere les is. Maak je nog niet druk over het presenteren. Zorg er nu puur voor dat je alles klaar hebt en je voorbereid bent.

Tip 2: Schrijf een kladversie van hoe je je presentatie wilt presenteren. De meeste mensen onthouden dat wat het in begin en aan het eind van de presentatie gezegd wordt het best. Dit wordt ook wel het “primaire” en het “recentelijke” effect genoemd. Dus als je wilt dat jouw publiek zeker weten iets opneemt, zorg er dan voor dat je dit in het begin , aan het einde of beide plekken van de presentatie plaatst

Tip 3: Maak een opname van jezelf wanneer je aan het presenteren bent. Als je geen video camera hebt, gebruik dan een geluidsrecorder. Als je geen geluidsrecorder hebt, oefen dan voor een spiegel. Ik verzeker je ervan dat je versteld zult staan over hoe jij communiceert. Probeer pauzes te nemen in plaats van tussenwerpsels te gebruiken zoals “ummmm”, “ahh, “zoals” en “in principe”. “In principe” wordt zo vaak gebruikt in sommige presentaties dat het helemaal meer geen principe is.

Tip 4: Zet muziek waarvan je weet dat deze je zal afleiden en houd jouw presentatie terwijl je naar deze muziek luistert. Dit is een goede afleiding en zorgt ervoor dat op de hoogte bent van wat je waarschijnlijk zult vergeten wanneer je je echte presentatie houdt. Maak notitie van de dingen die je klaarblijkelijk vergeet of overslaat. Schrijf èèn woord of zin op die jou herinnert aan deze dingen. Sommige mensen hebben een blad waarop hun hele presentatie woord voor woord geschreven staat. Dat is een grote afrader. Wanneer je dan iets vergeet kost het je veel tijd om het te vinden. Dus de oplossing is om slechts kleine zinnen te gebruiken die je aan de punten herinneren waarvan je de neiging hebt om ze te vergeten. Dit kan ook een afbeelding of een grafiek zijn zolang het maar werkt voor jou en jou herinnert aan deze punten. Optimaal is wanneer je slechts kort naar het blad hoeft te kijken om te zien wat je vergeten bent.

Tip 5: Als je het soort persoon bent dat heel erg nerveus raakt tijdens een presentatie dan is het geen slecht idee om het publiek te laten weten dat je een beetje nerveus bent. In veel gevallen komt nerveus zijn over alsof je erg snobistisch bent. Door aan het publiek mede te delen dat je nerveus bent, breek je het ijs en omdat het iets is waar veel mensen zich aan kunnen relateren, ben je goed op weg naar een goed begin!

Tip 6: Denk niet aan jezelf. Wees niet egoïstisch. De presentatie gaat niet over jou. Het gaat om informeren, onderwijzen of presenteren van de informatie waar het publiek op wacht. Maak het jouw doel om het publiek zo goed mogelijk te informeren in plaats van je door de presentatie heen worstelen zonder er als een gek uit te zien. Wanneer je je realiseert dat de presentatie niet om jou draait, haalt dit een hoop zorgen van je schouders (Als je daadwerkelijk bezig bent met het schrijven van een speech over jezelf maak het dan het doel om het publiek te leren of aan te sporen om meer te streven… en als je genomineerd bent voor een award dan kun je waarschijnlijk deze stap overslaan!).



Plaats een reactie