Hoe maak je een eigen website?


Hoe maak je een eigen website? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Bepaal de inhoud van jouw website. Door dit besluit in het begin te maken, kun je de opbouw van de site bepalen rondom wat echt nodig is. Hiermee voorkom je dat je achteraf extra dingen moet toevoegen en in passen. Dit neemt veel tijd in beslag.

Stap 2: Bepaal nu welke features je op de site wilt plaatsen en bepaal de layout. Het is belangrijk om te bepalen welke features, zoals een commentaarveld en een RSS feed voor een blog of een winkelmandje voor een e-commerce website zijn. Houd altijd jouw publiek en je bezoekers in je achterhoofd.
Afhankelijk van je features kun je beginnen met het schetsen van een layout. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen meerdere posts ingedeeld in tags voor een blog of je kunt verschillende product categorieen gebruiken.
Bepaal of de layout van jouw website aangepast moet worden op mobiele gebruikers zoals iPhone gebruikers of dat je enkel full screen browsers wilt ondersteunen.

Stap 3: Kies een domein naam en een Web host. Neem ruim de tijd voor het besluiten van een domein naam aangezien het bepaalt hoe snel en makkelijk jouw lezers je site kunnen vinden en onthouden en speelt een belangrijke rol voor de zoekresultaten.
Houd met he t kiezen van jouw webhost zaken als de totale kosten, de opslagcapaciteit, bandbreedte limiet en extra kosten, features en beschikbare programmertalen (vooral belangrijk als je PHP, Perl of Secure Socket Layer) voor je site nodig hebt) en de locatie van de server. Sommige gratis of goedkope webhosts plaatsen hun eigen advertenties op jouw pagina.

Stap 4: Schets een basis ontwerp van de layout op papier. Je zult opnieuw rekening moeten houden met je doelgroep om zo problemen verderop te voorkomen. Bepaal de basis lay-out van jouw pagina’s. Waar komen de header, de inhoud, de logo’s, de navigatiebalken en de advertenties. Dit is een ideaal moment om ideeen te verzamelen voor het design van de website zoals ideeen voor de kleuren, de achtergronden en hoe jouw logo of merk er uit zal zien.
Bepaal je eigen surfgedrag op het Web en laat jouw pagina hierop aansluiten. De meeste Engelse lezers bijvoorbeeld beginnen van links naar rechts en van boven naar onderen te lezen. De linkerbovenkant en rechts van het midden zijn de meest opvallende plekken op jouw website. Plaats belangrijke elementen zoals jouw logo op deze twee plekken.

Stap 5: Begin nu met het schrijven of creeeren van jouw website. Als een grafische editor zoals DreamWeaver gebruikt, maak dan een structuur aan van hoe jij wilt dat de website eruit komt te zien.
Als je het liever zelf in HTML schrijft, begin dan met de basis – een DOCTYPE declarative bovenaan, gevolgd door de HTML, de HEAD en de BODY tags. Voeg daarna de andere delen toe in jouw pagina’s en schrijf een Cascading Style Sheet (CSS) om de door jouw gewenste layout te creeeren.
Begin simple. Maak eerst de basis layout en zorg er daarna voor dat de pagina goed werkt voordat je geavanceerdere
dingen zoals JavaScript of Flash elementen gaat toevoegen.

Stap 6: Koop of ontwerp de afbeeldingen en graphics die je wilt gebruiken voor jouw pagina. Je kunt je eigen graphics in een programma als Photoshop of GIMP ontwerpen. Let op de groootte van de afbeeldingen nadat e deze hebt gecompirmeerd in een JPEG, GIF of PNG bestand. Afbeeldingen die te groot zijn of teveel ruimte in nemen zullen de laadtijd vergroten waardoor de bezoekerservaring wordt aangetast.

Stap 7: Upload je homepage en test deze in meerdere browesers nadat je je Webhost en je domein naam hebt ingesteld. De meeste Webhosts bieden SFTP of FTP upload mogelijkheden voor Webpagina’s aan. Spoor op eventueel overgebleven
fouten in jouw code of ontwerp op, pas deze aan en upload de website opnieuw.

Stap 8: Maak nu, nadat je je thuispagina hebt afgerond, pagina’s met content. Wanneer je tevreden bent met de layout, de kleuren, de graphics en de navigatie, kun je de daadwerkelijke inhoud gemakkelijk in nieuwe pagina’s plaatsen.

Stap 9: Stel een privacy policy op en plaats een link naar deze policy en een contact pagina op jouw website. Dit is een belangrijke stap voor een website. De privacy policy geeft aan hoe je ingezamelde data verwerkt wordt en hoe contact met jou opgenomen kan worden als iets niet werkt. Maak daarnaast ook een “About” pagina aan die het doel van jouw website of jou als auteur omschrijft.

Stap 10: Optimaliseer de site voor jouw bezoekers. Als de meeste van jouw bezoekers een 1280 x 1024 resolutie gebruiken, dan kan het aanpassen van de achtergrond voor deze scherm resolutie een hoop laadtijd schelen. Test de laad en responstijd van jouw pagina. Bezoekers zijn ongeduldig en vinden het vervelend al s een site een vertraging heeft tijdens het klikken op een link of het scrollen van de pagina. Let dus tijdens het optimaliseren goed op de toegankelijkheid en de compatibiliteit met verschilende browsers.



1 Reactie

  1. Tafels oefenen says:

    aha bedankt, ik heb een website gemaakt met jullie tips! groetjes

Plaats een reactie