Hoe los je een Rubiks kubus op?cube_explorer

Veel mensen hebben wel een Rubiks kubus in hun kast liggen, die meestal helemaal door elkaar is. Niemand heeft de moed om een paar dagen volop bezig te zijn met het oplossen.

Er zijn nog andere manieren om zo’n kubus op te lossen, er zijn op het internet veel manieren te vinden hoe je makkelijk een Rubiks kubus kunt oplossen. Er staat dan welke draaien je moet uitvoeren om bijvoorbeeld een hoekje van kleur te veranderen,… Heel omslachtig allemaal, maar daarvoor bestaat een trucje!

Er is een programma, dat je hier kan downloaden: ‘Cube Explorer’. Het gedownloade bestand is een ZIP-bestand, dat moet je uitpakken in de gewilde map. Open de map en start het programma. Het programma zal de eerste keer wat tijd in beslag nemen, omdat het nog een paar bestanden moet creĆ«ren.

Wanneer het programma klaar is voor gebruik, neem je er je Rubiks kubus bij, en houdt hem vast zoals op het tekeningetje rechts wordt getoont. Aangezien het middelste vakje altijd dezelfde kleur is, kan je daaraan zien hoe je hem moet houden. Als de kleuren niet overeen komen, kan je die kleur aanduiden door op een middelste vakje te klikken en dan onderaan op ‘Customize selected color’.

Wanneer alles dan uiteindelijk klaar is, kan je in het programma de kubus nabootsen, door de kleuren te kiezen op de middelste vakjes, en dan bij andere vakjes te kleuren. Wanneer je kubus volledig virtueel is gemaakt, kan je klikken op ‘Add and Solve’. Zo komt de kubus links te staan, met daarnaast een code. Ik zal de bepaalde codes allemaal uitleggen:
F staat voor ‘front’: voorkant
U staat voor ‘up’: bovenkant
L staat voor ‘left’: links
R staat voor ‘right’: rechts
B staat voor ‘back’: achterkant
D staat voor ‘down’: onderkant
Wanneer er zo een lettertje staat, moet je die kant voor je nemen, en naar rechts draaien. Wanneer er een 2 voor staat, wilt dat zeggen dat je twee keer moet draaien aan dezelfde kant. Wanneer er na de letter een ‘ staat, wilt dat zeggen dat je naar links moet draaien.

Een kubus is natuurlijk op verschillende manieren op te lossen, automatisch komt er een, maar als je de kortste manier wil, vink je het vakje bij ‘optimal’ aan, en klik je dan op het groene driehoekje ernaast, dit kan wel even duren, soms langer dan je nodig zou gehad hebben om de kubus op de langere manier op te lossen.

Als je kubus terug helemaal gemaakt is, kan je ook rechts een kubus maken die je zelf wilt, en op ‘Add and Generate’ klikken, dan laat het programma zien hoe je die maakt. Bij ‘Pattern Editor’ kan je ook zo’n kubussen maken. Bij ‘Symmetry Editor’ kan je ook kubussen maken, gebaseerd op verschillende symmetrieassen of -punten. Bij ‘Webcam’ kan je met je webcam foto’s maken van je kubus, en zo laten invullen in het programma, om te laten maken. Je kan verschillende mooie ontwerpen maken met het programma.Plaats een reactie:


4 Reacties

 1. Matthijs says:

  Prachtig uitgelegd

 2. Boris says:

  Heb je nog andere trucjes? Zonder computerprogramma dan.

 3. Anoniem says:

  Gaat da ook met een Rubiks Kubus met tekeningen?

  Alvast Bedankt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Watzoumijnnaamtochzijn says:

  Is dit programma ook voor de iPad?

Plaats een reactie