Hoe goed slapen?


Hoe goed slapen? Wij zochten het voor je uit:

Tip 1: Probeer tussen 1 en 3 uur voordat je naar bed gaat niet te eten of te drinken. Je hebt vast en zeker wel eens gehoord dat het eten na een bepaald uur ‘s nachts het opslaan van calorieën een stuk makkelijker maakt. Het eten en drinken vlak voor dat je naar begaat kan ook voor slaap stoornissen zorgen. In tegenstelling tot alsnog ongestoord te kunnen slapen, wijzen onderzoeken uit dat 1 op de 80 mensen minder dan een uur voordat zij naar bed gaan iets eet of drinkt (meer dan 0.33 liter) en dat 1 op de 13 mensen hierdoor niet ongestoord kunnen slapen. Als je meestal tussen 10 of 11 uur ‘s avonds naar bed gaat, is het verstandig om tussen 7 en 8 uur ‘s avonds je laatste maaltijd te nemen.

Tip 2: Probeer voordat je naar bed gaat geen sigaret op te steken. Tussen 2 en 3 uur roken voordat je naar bed gaat kan ervoor zorgen dat je ‘s nachts wakker ligt of gedurende de nacht niet aan een stuk door kunt slapen. Nicotine in sigaretten kan ervoor zorgen dat bloedvaten vernauwen en zenuwachtigheid bevorderd wordt. Beiden zijn factoren die verklaren waarom sommige mensen die roken niet de hoeveelheid slaap krijgen die ze zouden moeten krijgen. Als je niet zonder roken kunt, probeer het dan niet te doen nadat het buiten donker is geworden (na zes uur ‘s avonds) om te zorgen dat al het actieve nicotine uit je systeem verwerkt is. Als je hulp nodig hebt om te stoppen met roken kun je met je huisarts praten of een steungroep zoeken.

Tip 3: Drink geen drank met cafeïne voordat je naar bed gaat. Voorkom dat je op zijn minst 3 tot 5 uur voordat je naar bed gaat cafeïne (frisdrank, koffie, chocola) binnenkrijgt. Cafeïne zorgt voor volledige waakzaamheid en een zenuwachtig gevoel dat een aantal uur kan duren. Als je frisdrank bij je avondmaaltijd drinkt, zorg er dan voor dat je een frisdrank zonder cafeïne drinkt. Je kunt ook proberen om een drankje te drinken dat een laag suikergehalte heeft aangezien suiker dezelfde bijwerkingen als cafeïne kan hebben.

Tip 4: Vraag de huisarts voor een voorschrift voor slaap hulpmiddelen. Sommige mensen proberen er alles aan te doen om ‘s nachts beter te kunnen slapen maar niets werkt. Sommige slaap problemen gaan dieper dan alleen onze levensstijl. Sommige problemen hebben medische hulp nodig. Je zult een afspraak moeten maken met je huisarts als je denkt dat je aan een chronische slaapstoornis lijdt. Zorg ervoor dat je alle voordelen en bijwerkingen van de slaap hulpmiddelen bespreekt aangezien de meeste slaapmiddelen het risico van verslaving met zich meebrengen.



Plaats een reactie