Hoe formateren?Hoe formateren? Wij zochten het voor je uit:

Het kan gebeuren dat je je computer al een tijdje hebt en dat je harde schijf hierdoor zo vol is geraakt met allerlei programma’s, virussen, spyware… dat hij nu verschrikkelijk traag gaat. Een oplossing hiervoor kan formateren een oplossing zijn.

Voor je gaat formateren, moet je een back-up maken van alles wat je nog wilt houden. Als je nog mp3’s, foto’s, programma’s… wilt behouden voor na de format, moet je die eerst overzetten naar een externe harde schijf of naar een cd of dvd branden. Dit is zeer belangrijk, want eens alles geformateerd is, komt het niet meer terug.

Om te formateren heb je een bootable device nodig. Dit kan een cd of dvd van een OS (Operating System, vb. Windows XP, Windows 7, Ubuntu, MacOS…) zijn, maar tegenwoordig kan het ook een usb-stick zijn.

1. Steek het bootable device in de computer (cd/dvd in de cd/dvd-lezer, usb-stick in een usb-poort…)

2. Herstart de computer

3. Bij het heropstarten van de computer zie je voor het OS is ingeladen (nog bij de witte lettertjes op de zwarte achtergrond dus) ‘Press any key to boot from cd.’ staan. Indien dit niet het geval is, moet je ervoor zorgen dat je bootable device als First Boot Device (FBD) is aangeduid, dit moet je instellen in de bios. Die kan je bereiken door in het begin als je computer opstart op een knop te duwen. Welke knop dit is, staat normaal gezien aangegeven. Meestal is het DEL of F2.

4. Als je op een knop hebt geduwd, start de computer niet op van de harde schijf zoals gewoonlijk, maar start de computer op van het bootable device. Dit geeft je de mogelijkheid om de harde schijf te formateren.

5. Hoe het verder gaat, hang af van het OS dat je wilt installeren. Als je eens opgestart bent vanop het bootable device, geeft het te installeren OS je verdere instructies. Als je deze nauwkeurig volgt, kan je normaal gezien zonder problemen je harde schijf formateren en opnieuw een OS installeren.

Opgelet: Kijk zorgvuldig welke harde schijf je gaat formateren, je wilt niet een harde schijf formateren die al je backups heeft staan. Want eens een harde schijf geformateerd is, ben je alles kwijt.Plaats een reactie:


Plaats een reactie