Hoe formateer ik mijn computer?Hoe formateer ik mijn computer? Wij zochten het voor je uit:

Formatteren betekent het in vakjes verdelen, vorm geven. Je formateert in de digitale wereld een geheugen, dit kan je vaste harde schijf zijn, maar ook een floppydisc of een geheugenkaart, een externe schijf, zelfs een cdr of dvd kan geformateerd worden. Een nieuwe cdr of dvd is vanuit de fabriek geformateerd, geheugenkaartjes ook.

De vakjes waarin een geheugen verdeeld is dienen om de computer, maar ook de cd lezer of bijvoorbeeld het fotoapparaat een georganiseerd veld te geven waarin informatie kan worden opgeslagen en teruggevonden. Vergelijk het met een schrift met witte bladen. Na formateren heb je een schrift met genummerde bladen met ruitjes die ook elk een nummer hebben. Hierin kan je dan gemakkelijk iets terugvinden door eerst de bladzijde te zoeken, daarna ga je op zoek naar het juiste ruitje. Dit is veel gemakkelijker en sneller dan in een schrift zoeken waar alles kriskras door elkaar zou staan.

Weet echter dat als je je harde schijf, of elk ander geheugen formateert, je alle gegevens wist die er op staan. Met speciale software kan weliswaar een en ander worden teruggehaald, maar dit is niet eenvoudig.

Als je dus zeker bent dat je je harde schijf wil formateren, ga je als volgt te werk:

Zoek in je programmareeks onder Bureauaccesoires de tab Opdrachtprompt.

Je komt terecht op een zwart blad met een knipperende cursor

Typ hierachter cd c:\ (betekent change directory naar harde schijf c) Indien je schijf bijvoorbeeld D noemt moet je de c door d vervangen.

Nu staat er C:\>

Typ hierachter format c:

Nu staat er :

Type bestandssysteem is … Waarschuwing: alle gegevens op station C: zullen worden verwijderd! Wil u doorgaan met formateren (Y/N)?

Druk de letter Y in als je dit wil, zoniet de N

De computer gaat nu de schijf formateren, er is dan geen weg terug. Hierna kan je aan de slag om opnieuw de nodige drivers en een besturingsprogramma te installeren.

Pas op: formateren van een schijf is geen garantie dat eventueel gevoelige informatie definitief en veilig verwijderd is. De enige echt veilige manier is de harde schijf volledig demonteren en vernietigen.Plaats een reactie:


2 Reacties

 1. Richard says:

  Na het volgen van de stappen krijg ik het volgende;

  Toegang geweigerd omdat u niet gemachtigd bent.
  U dient dit hulpprogramma met benodigde bevoegdheden uit te voeren

  C:\>

  Heeft u enig idee wat dit betekent en wat ik hieraan kan doen?

  Met vriendelijke groet,

  Richard.

 2. Stefanie says:

  wanneer ik c:\ typ verschijnt er geen “>” .Hoe moet ik nu verder ?

  Mvg,

  Stefanie

Plaats een reactie